Radioamaterstvo je radiokomunikacijska dejavnost, namenjena za samoizobraževanje, medsebojno komuniciranje in tehnično raziskovanje, ki jo opravljamo radioamaterji izključno iz osebnih nagibov, brez gmotnih koristi in imamo za to opravljen predpisani izpit.
Radioamater je oseba, ki ima radioamatersko CEPT licenco izdano s strani Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (APEK), in navezuje dvosmerne radijske stike z drugimi radioamaterji po svetu ali pa se prostočasno ukvarja z radijsko tehniko. Radioamaterji to počnemo kot hobi in za izpopolnjevanje tehničnega znanja.
Radioamaterstvo je organizirana dejavnost. Radioamaterji se združujemo v radioklube, v Celju lahko v radioklub Celje ali S5 QRP club.

Radioamaterstvo lahko na grobo razdelimo na operatorstvokonstruktorstvo in tehnično-športno disciplino (ARG).

Nekateri radioamaterji smo bolj usmerjeni v operatorstvo, drugi pa v konstruktorstvo radijskih naprav, anten in ostalo kar k temu sodi. Med radioamaterskimi vrstami pa se najdejo tudi taki, ki se obema vejama radioamaterstva posvečajo enako. Iz vrst slovenskih radioamaterjev pa prihaja veliko odličnih tekmovalcev v radioamaterskih športih.

Radioamater pri delu uporablja znanja iz elektronike, konstruktorstva, znanje iz širjenja radijskih valov, znanje iz področja radijskih razmer (propagacij) v atmosferskih plasteh, iz področij astronomije, uporablja veščine operatorstva – vzpostavljanja zvez, orientacije ter posredno še nekaj ostalih znanj in veščin.

Naprej …

Kako postati radioamater …