EU DX Contest – DM7AA

Lansko leto 4. mesto v DL in skupno 36. mesto v kategoriji LOW Power CW ALL Band. Pa me letos pravzaprav ni primamil rezultat, ampak kot prvo sam princip tekmovanja, ki omogoča nabiranje lepega števila množiteljev, kot drugo, pa sem želel videti primerjalno, kaj se dogaja v času tekmovanja, pa nisem do sedaj nikoli spremljal podatkov online serverjev.

Par ur pred tekmovanjem sva preko Skype z Draganom S55Z diskutirala o online serverjih, ki v živo spremljajo tekmovanja in sem se takoj zagrel za nekaj testiranja.
Prijavil sem se na online server “Contest Online ScoreBoard”, ki ga najdete na spletnem naslovu https://contestonlinescore.com/.
V naslednjem koraku sem v N1MM tekmovalnem dnevniku odprl novo tekmovanje EUDXC (uvozil *udp). Nato v nastavitvah izbremo Config/Configure Ports, Mode control …, sledi izbira zavihka Score Reporting in tukaj izpolnimo zahtevane parametre, kot je na sliki spodaj.
Nisem bil čisto prepričan, ampak je delovalo v prvem poskusu, na serverju
Contest Online ScoreBoard” sem izbral pravo tekmovanje in glej ga šmenta, v treh minutah so se tam prikazali moji podatki.

Naslednja odločitev je bila, kaj spremljati. Ni me zanimalo število zvez po urah, ampak kako se gibljejo rezultati v primerljivi kategoriji in posebej v novem oknu spremljava postaje v primerjavi z mano, ki je bila lani (LOW power CW) najboljša v DL.
Pa še postavitev programskih oken na ekranu, levo bandmap, v sredini log in glavni menu in desno zgoraj score server, spodaj pa ostalo (score summary, check in ura).

Antene:
Ob koncu tekmovanju, zaradi izgleda negativni del antene za 160 m vedno zložim, tako je sledilo še hitro dvigovanje polovice antene. Privezal sem jo na bližnji znak in antena, ki je lani manjkala, je bila pripravljena za delo.
160 m – Iverted V na vrhu 12 m ob koncih 5 m nad zemljo.
80 m in 40 m – End Feed dolžine 40m, pri napajanju 9m in spust na 5 m višine.
20 m – 2 x fazirana GP antena, s preklopom smeri SZ/JV in dodatnim izklopom ene antene (krožno žarčenje, brez usmerjenosti, za vzhodni del Evrope).
15 m – kombinacija TX (End feed) RX (GP za 20 m)

Postaja: FT DX 10 + Winkeyer 2

Prvi del tekmovanja med 19:00 (vse MEZ) do 01:30.
Začel sem na 40 m (45 min) nakar prehod na 80 m za pol ure in nadaljevanje na 160 m za pol ure in tako izmenoma na pol ure (80/160 m) do 01:30. Narejeno sem imel prvih 380 zvez. Sledil je počitek 3,5 ure in ob 5 uri zjutraj sem nadaljeval. Prvi del pač samo delaš, niti nisem gledal ostalih na score serverju, samo CQ in pobirat vmes, da kar najbolje začnem.

Drugi del zjutraj med 05:00 do 13:00
Prvi slabi dve uri, po malem, cca 40 zvez na 80 m in par na 40 m.
ob 6:45 pa se je začelo zares, še 20 QSO na 80m in začnemo z 40m in do 09:30 skupaj novih 159 jutranjih zvez. Sedaj sem spremljal online dogajanje, prav zanimivo, spremljati tudi ostale v živo.
Naslednji dve uri na 20 m sta prinesli novih 72 zvez, a vsekakor na 20 m ni bilo pravega odziva na CQ, pravo nasprotje od nižjih bandov. Tu začnem opažati mojo slabost, premalo množiteljev in ostale postaje me prehitevajo ali pa se mi približujejo porezultatu, pa imajo bistveno manj zvez.
Poskušam pol ure nadomestiti zamujeno na 40m, kjer gre bolje CQ.
Naslednja ura na 20m, spet nikakor ne gre CQ, množiteljev kritično primanjkuje, razlike v množiteljih so postale očitne.

Tretji del 13:00 do 19:00, lahko bi ga poimenoval iskanje množiteljev, HI.
Do 14 ure pospešeno iščem množitelje, pol časa na 40 m pol časa na 20 m.
Razlike so se nehale povečevati, a zaostanek pri množiteljih je še vedno prevelik.
In tukaj mislim, da sem ujel pravi trenutek, okoli 14:00 na 15 m, samo iskanje množilcev. Tako sem prečesaval 15 m naslednji dve ure, do 16:00.
Od tu naprej je šlo vse zelo hitro, uro in pol na 20 in 40 m menjalno in nato na polno CQ na 40m do zaključka tekmovanja.

Spremljava dela v primerjavi z ostalimi, me je v tem času po 13 uri popolnoma prevzela, rekel bi , da sem not padu.
Razlike med par postajami, so bile dokaj male in dobil sem prav občutek kako se lovimo. Ta spremljava in približevanje sta resnično dodala motivacijo in dvig hitrosti dela.
Konkretno jaz sem po rezultatu lovil E7CW, za hrbtom se mi je približeval SN5J in zadnje 3 ure sem komaj vzdrževal razliko. V finišu, pa sem le uspel rezultatsko ubežati SN5J, ki ga je za darilo v zadnjih 3 minutah prehitel HB9BXE.
V principu niso pomembni ti tri znake, želim povedati, da spremljava online serverja, lahko v določenih trenutkih, poživi motivacijo in sploh voljo do dela, ki nam včasih ob nepravem času zaniha, ali ko ne gre najbolje ali pa ni pogojev.

Testiranja je konec, postavi se vprašanje, ali priporočati uporabo online serverja, ali ne.
Moje mišljenje je vsekakor DA.
Izgubiti nimamo kaj, samo pridobimo lahko.
Zato priporočam uporabo, saj je vseeno kakšen rezultat imamo, bolj gre za občutke pri spremljavi, delo postane bolj dinamično.
Nekakšno primerjavo vidim v sledečem.
Razlika je če pri košarki zvemo za rezultat ob koncu tekme ali pa jo ves čas spremljamo v živo.

Hvala za zveze, se slišimo drugo leto v EUDX tekmovanju.

Goran S52P, DM7AA